RVS NON FERRO bouwt flotation cells voor de mijnbouw

Het Noorse bedrijf Minpro International bouwt installaties voor de grondstofwinning in de mijnbouw. Voor deze nieuwe klant leverde RVS NON FERRO zeventien hoogwaardige flotation cells, inclusief alle toebehoren. De flotation cells zijn inmiddels geleverd aan de fabriek in de omgeving van het Duitse Aue, vlakbij de Tsjechische grens. Daar worden mineralen zoals bariet gewonnen uit de zandmassa, afkomstig van de nabijgelegen mijn.

“Die mijn ligt midden in een natuurgebied bij Aue”, vertelt Hans Verbruggen, projectleider van RVS NON FERRO. “Vrachtwagens rijden af en aan om de grondstoffen naar de fabriek te vervoeren, vijftig kilometer verderop. Dankzij de machines die wij hebben geïnstalleerd worden daar de gewenste grondstoffen uit het ruwe materiaal gehaald. Bariet bijvoorbeeld. Daarna gaat het restproduct, voornamelijk zand, weer terug het natuurgebied in. Op die manier wordt elke dag 600 ton materiaal af- en aangevoerd.”

RVS316
“Een toevallige ontmoeting tussen de eigenaar van Minpro International en een van onze andere klanten, leidde al snel tot de opdracht voor dit grote project”, vervolgt Verbruggen. “In september 2012 ontvingen wij de opdracht nadat wij een offerte hadden uitgebracht waarin we de kosten van drie verschillende soorten rvs berekenden: duplex, RVS316 en RVS304. Uiteindelijk bestelde de klant 17 flotation cells waarin we 35.000 kilo RVS316 verwerkten. Daarnaast produceerden we alle toebehoren, zoals 19 grote trechters, afdekplaatjes, schrapers, een tank van 8 m³ en 3 tanks van 6 m³.”

Geslaagd project
In totaal 9 dichte of ingezeilde opleggers waren er afgelopen februari nodig om de cells over een afstand van 600 kilometer naar Aue te transporteren. Verbruggen: “Daar gingen twee maanden assemblagewerk aan vooraf. Vanwege de zware weersomstandigheden rondom Aue, is er zoveel mogelijk geassembleerd in onze werkplaats van RVS NON FERRO. De flotation cells gingen hier dan ook zo compleet mogelijk de deur uit. Zo hoefden we op locatie alleen nog de elektra- en luchtleidingen aan te leggen en de cells te koppelen.” Een geslaagde opdracht, aldus Verbruggen: “Vanaf het begin zijn wij bij dit project betrokken geweest, tot en met de inbedrijfstelling ruim een jaar later. We kijken terug op een uitdagend en goedlopend project en hopen in de toekomst op nieuwe opdrachten voor de mijnbouw. Bij RVS NON FERRO zijn we volledig toegerust op dergelijke langlopende projecten.”

RVS NON FERRO maakt deel uit van de SLB GROUP. De bedrijven binnen onze groep zijn actief in het hart van de agro- en foodindustrie in Nederland. Dé industrie waarin ons land internationaal gezien een toppositie vervult.

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie in cijfers:

+++ tweede exporteur van de wereld op het gebied van agro en food, na de VS +++

+++ derde grootste exporteur op het gebied van machines voor de foodindustrie +++

+++ de op één na grootste exporteur van zuivelproducten ter wereld +++

+++ 20% van het bruto binnenlands product wordt verdiend met agro en food +++

+++ grootste machinebouwers ter wereld voor kippenslachterijen +++