Doordachte planning essentieel bij montageklus

Uiterste precisie, een doordachte voorbereiding en een strak tijdschema: al deze speerpunten van RVS NON FERRO kwamen begin december samen bij een uitdagende montageklus. In slechts zestien uur tijd realiseerden twee teams van twaalf medewerkers de volledige ombouw van een stofkast D983 naar een nieuwe bagfilter. Na deze succesvolle operatie kon de klant, een groot melkverwerkend bedrijf, binnen de gestelde deadline de productie hervatten.

Eerder dit jaar produceerde RVS NON FERRO de nieuwe bagfilter; een silo van 5,5 meter doorsnee en een hoogte van 14 meter. Deze bagfilter plaatsten we afgelopen zomer al in een compleet nieuw gebouw op de productieplant van de opdrachtgever. Daarna volgden de voorbereidende werkzaamheden voor de montage, zoals het monteren van een droogkast, luchttoevoerkanalen, trappen, bordessen en het leidingwerk. Ook deze elementen werden voor het overgrote deel geproduceerd bij RVS NON FERRO.

Gestroomlijnde processen
Om alle bestaande en nieuwe toevoerkanalen en leidingen exact te laten aansluiten op de nieuwe bagfilter en droogkast, bracht RVS NON FERRO vooraf alle aansluitingen nauwkeurig in kaart. Tot op de millimeter nauwkeurig inmeten om alle onderdelen passend te maken; dat was onze uitdaging in de engineeringsfase. Een essentiële stap om de ombouw soepel te laten voorlopen. Zeker omdat er van het bestaande leidingwerk geen tekeningen voorhanden waren. Alle processen moet je vooraf doorspreken, vastleggen en stroomlijnen om elk risico uit te sluiten. Dat geldt ook voor onze LMRA en een VGM-plan om de veiligheid te waarborgen. Er is simpelweg geen ruimte voor fouten.

Montage volgens plan
De definitieve ombouw vond begin december plaats. Hiervoor werd de gehele productie zestien uur lang stilgelegd, terwijl normaal gesproken elke vijf minuten een vrachtauto met 20.000 liter melk binnenkomt. Omdat je geen minuut te verliezen hebt, moet alles exact volgens plan verlopen. Daarom hebben we het hele proces vooraf van kwartier tot kwartier beschreven. Dit plan is meerdere malen met de opdrachtgever besproken en uiteindelijk goedgekeurd, met alle vertrouwen in RVS NON FERRO. Na een uitgebreide interne briefing en een kick-off op locatie voor de monteurs, hebben we in twee teams de ombouw uitgevoerd. Met succes én binnen het afgesproken tijdspad. De opdrachtgever bouwde tijdens de ombouw elke vier uur een controlemoment in om te borgen dat alles volgens planning verloopt. Na exact zestien uur is de productie weer moeiteloos opgestart, precies zoals afgesproken.

RVS NON FERRO maakt deel uit van de SLB GROUP. De bedrijven binnen onze groep zijn actief in het hart van de agro- en foodindustrie in Nederland. Dé industrie waarin ons land internationaal gezien een toppositie vervult.

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie in cijfers:

+++ tweede exporteur van de wereld op het gebied van agro en food, na de VS +++

+++ derde grootste exporteur op het gebied van machines voor de foodindustrie +++

+++ de op één na grootste exporteur van zuivelproducten ter wereld +++

+++ 20% van het bruto binnenlands product wordt verdiend met agro en food +++

+++ grootste machinebouwers ter wereld voor kippenslachterijen +++